A 4 Storey Townhouse that is High on Impact

This 4 storey 1970's townhouse in leafy Highgate, London, has recently been completely refurbished by LLI Design. The owners, a young professional couple, saw the huge potential in the house and wanted to embrace the 70's feel but not in a cliched way. The room sizes were good, being the full width of the property on each floor, and they benefited from natural light, but the circulation spaces were cramped and dark.

The result is anything but cramped and dark however, and could teach us a few lessons on how to make the most of the space we have.

The living/TV room is situated on the lower ground floor, where there is the least light, and where a rugged, semi-industrial feel has been created with brick effect wallpaper and metal furniture. The new open-tread staircase was designed to bring as much light to this area as possible and every inch of space has been utilised, including placing the TV under the stairs.

A small work area has also been positioned in a corner of this room, making the most of the window, and with a large storage cupboard in which to hide paperwork and files.

The ground floor consists of the sitting and dining areas and space has been maximised in both with the use of an L-shaped sofa in the living area and built-in banquet seating around the dining table. The visual impact of the new staircase was kept to a minimum by installing a glass balustrade with no handrail and strong pieces of artwork and graphic cushions help bring the separate zoned areas together to form a cohesive whole.

Adding a round table, 2 dining chairs, a matt black accent pendant lamp over the table and artwork above helped to define the dining area. Although it has a small footprint it can comfortably sit 6 people.

A small breakfast bar was added to the kitchen and dramatic dark bronze tiles created a backsplash between the top of the counter and the bottom of the units.

The second floor was reconfigured from a series of separate rooms into a stylish master suite, with an open plan bathroom featuring a statement freestanding bath. This is a great space-saving plan as walls, doors and corridors all take up unnecessary square footage.

The owners however, did want that WOW factor in the master suite, and this was achieved with textured porcelain wall tiles sitting easily next to the Cole & Son Fornasetti “Clouds” wallpaper, floor tiles in the bathroom that were in the format of a rug pattern and two striking bronze mirrors over the vanity unit. 

The project was recently awarded - Best Interior Design Private Residence London, in the United Kingdom Property Awards 2015 / 16.