A Victorian Townhouse Renovation with Modern Touches

LLI Design have recently completed a total refurbishment of this 3 storey Victorian townhouse on a leafy residential road in Highgate, a desirable residential area of North London. The clients wanted to create a warm, comfortable home with modern touches. Although the house was in a reasonable condition, the joinery and fittings throughout the house were dated, had been well used and looked tired. Many of the period features had been stripped out and those that remained had not been maximised. All in all, the house lacked character and personality although it benefited from ‘good bones’, nicely proportioned rooms, a delightful garden and a handsome exterior.

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (6).jpg

LLI Design felt that more could be made of the period features, enhancing some and reinstating others to bring out more of the Victorian feel of the property. The brief was to create a warm, comfortable and welcoming home referencing and emphasising the house’s Victorian past as well as adding more contemporary elements to the scheme

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (2).jpg

Although the entrance hallway was a good size it lacked character. The stained glass in the fan light window above the front door and side window were reinstated in a bespoke design, bringing light, colour and texture into the hallway.

The original tiled floor had long been removed so the whole of the entrance hall in was re-tiled in crisp black and white period tiles with a border pattern. This immediately visually increased the size and lightness of the hall area.

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (7).jpg

In the living and dining rooms new light greyed oak parquet floors were specified and traditional white marble fireplaces installed. Bespoke pale grey lacquer joinery was designed and installed either side of the fireplaces in both rooms, incorporating plenty of storage, with asymmetrical shelving which were lit with individual accent in joinery spotlights

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (3).jpg

The kitchen extension, although a good size, was rather dark, with a wall of folding sliding doors on one side at the back overlooking the garden. The architectural style was traditional and in keeping with the architecture of the house. The rear extension was enhanced by adopting a contemporary aesthetic, installing folding sliding doors in dark grey aluminium on 2 sides. This allowed in copious amounts of light and gave a real sense of connection with the garden.

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (5).jpg

The existing kitchen was re-designed to suit the family, with a bespoke joinery kitchen in lacquer, with walnut drawers and interiors. The styling is contemporary classic in soft colours with plenty of storage, including a generous larder and breakfast cupboard to house a kettle and toaster as well as a small wine fridge. Thus eliminating all clutter with everything being behind doors when not required.

A Victorian Townhouse Renovation That is Now a Warm, Family Home with Modern Touches (4).jpg

By subtle changes to the spaces and by adding texture, color and interesting material choices LLI Design were able to create a warm, comfortable and welcoming family home. They have achieved a harmonious and calm aesthetic throughout, with modern touches within a timeless design

For more information : llidesign.co.uk